Кабинетът преговаря с Лукойл за работа без руски петрол

Правителството преговаря с "Лукойл" да се подготви при нужда да работи със 100% гориво, което не е руско. 

В момента рафинерията работи с 40% руски петрол. Това обявиха след заседание на Министерски съвет днес ресорните министри и говорителят на кабинета Лена Бориславова. Тя уточни, че правителството усилено се подготвя да предотврати енергийна криза, а вицепремиерът Асен Василев добави, че в страната има гориво за 120 дни, дори ако Босфора затвори, което е "краен вариант".

Относно доставките на газ - има достатъчно количество от терминалите за втечнен газ, те вече са с различна цена, но не се очаква да се прекъснат доставките, поясни Василев. Николов обясни, че се поддържа постоянен контакт с бизнеса от края на декември, но "в рамките на ден е имало промяна на цена, което е функция от страхове и специално в Европа, на база на цена, валидна в рамките на часове или ден".

Той коментира, че в ЕК е създадена работна група "Енергетика", която е свързана с намаляване на инфлацията и натиска на високите цени на ел. енергията. Ще се разгледат всички мерки и предложения, ще се наблюдава цялата система, ще се обсъдят всички механизми за подпомагане на бизнеса, категоричен бе Николов. 

Той също "не мисли, че "Лукойл" ще има затруднения, тъй като има алтернативни доставчици на петрол, а санкциите към момента сочат, че няма индикации за намаляване на природния газ.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови