Красен Станчев: Инфлацията ще скочи до 20%

Доста по-висока от планираната инфлация и реално повишаване на енергийните ресурси, което ще бъде усетено от всеки български гражданин.

Това е минорната, но и реалистична прогноза за развитието на българската икономика според икономиста и основател на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев.

"Доста по-висока инфлация, от която се планира - около 15%. Смятам, че ще бъде по-висока. Виждайки данните на НСИ за потребителската кошница на хората с под средната работна заплата, за тях инфлацията е реално около 30%", каза той.

"Предвиждането на Европейската централна банка за инфлацията, което бе актуализирано в последната седмица, е за 8-9%. Обикновено за страни като България, силно зависими от внос и износ, най-вече на енергийни ресурси, това число е два пъти по-високо", добави Станчев.

Сред най-засегнатите бизнес сектори е строителството, където заради поскъпването на материалите инфлацията доближава 40%. "Това не е свързано само с войната в Украйна, но преди всичко с нея."

Що се отнася до туризма, ефектът от липсата на руски туристи не е толкова силен, защото те са под 10%. Ефектът обаче може да е чисто имиджов.

Според Красен Станчев контрасанкциите от страна на Русия се отразяват най-вече в повишаване на цените на енергийните ресурси, както и най-вече на стоките, които внасяме от Русия и Украйна. Има обаче поводи за умерен оптимизъм - икономиката ни е доста по-развита от края на 90-те години, когато България фалира. "Икономиката ни може да издържи на кризата. Покачването на цените има редица ефекти, не само негативни. В областта на енергетиката стават относително евтини всички алтернативи на руските доставки."

Говорейки за енергетика - проектът за втора атомна в Белене е обречен, смята експертът, но има потенциал за развитие на мощностите в Козлодуй. Строежът на такива обаче не може да се осъществи обаче без участието на производителя на вече наличните и платени реактори - "Росатом".

Изключително негативно ще се отрази, а и вече се отразява, конфликтът в Украйна на икономиката на Русия, категоричен е икономистът. 

"Русия се връща в 1917 година. Има де факто фалит по външните задължения, имаме деиндустриализация. Дори да национализират фабриките на напусналите компании, те не могат да произведат същото качество, а и не могат да го продадат. В общи линии това е полувоенен комунизъм, който или ще доведе до смяна на хората в Кремъл, или ще превърне Русия в провинция на Китай."

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови