Обмислят намаляване на ДДС на плодове, зеленчуци и ток за справяне с инфлацията 

Kато мярка за справяне с кризите се обмисля да се намали ДДС на плодовете и зеленчуците, ДДС на електроенергията и крайната цена да падне. 

Факт е, че всяко едно решение с плюсове и минуси. Други мерки, които се обсъждат в момента и ще бъдат остойностени в Министерство на финансите са влагане на свръхпечалбите от зърното, посочи Искрен Арабаджиев пред БНТ.  

Ако се наложи таван на цените без финансова компенсация на производителите, ще има дефицит на стоки. Ако се предложи финансова помощ, трябва да се види дали производителите няма да увеличат маржовете на производството, добави Арабадижев. 

Председателят на Комисията по социална политика и депутат от "Продължаваме промяната" обясни, че инфлацията е външна, но трябва да внимаваме да не създадем и вътрешна инфлация. Доходите спрямо декември 2021 има 14% увеличение на заплатите и успяват да компенсират инфлацията, изтъкна той.  

В момента на коалиционно ниво всеки един от коалиционните партньори предлага мерки, с които да се минимизират мерките и последствията от инфлацията. Много трудно държавата може да противодействия на причините на инфлацията – газа и петрола, обясни той. Искрен Арабаджиев отбеляза, че актуализацията на бюджета предвижда едно увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли, но не уточни с колко. 

За великденските добавки и проблема с хакерските атаки в Български пощи, Арабаджиев заяви, че от петък всички пенсионери, които получават пенсиите си по банков път, са получили парите си. в момента се борим с кибератаките и в най-кратко време ще започне изплащането на пенсиите и великденските добавки и в пощите, увери депутатът от Продължаваме промяната. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови