Хлябът е поскъпнал с 50% за 6 месеца 

Хлябът не е поскъпнал в последните 6 месеца с повече от 45 до 50%. Цената за електроенергията поскъпна 5 пъти, цената на газа също толкова, както и на дизела поскъпна 100 пъти.

Суровините за хляба поскъпнаха от 80 до 100%. Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева пред БНТ.

Цената на тон пшеница е около 350 лева за миналата година, а в момента е 750 лева. Продължаваме да имаме достатъчно зърнени запаси, увери Кукушева и добави, че има неограничен износ след осигуряване на продоволствената сигурност за България.

В момента себестойността на пшеницата е пораснала с 50%. Очакваме реколта с много по-висока цена, спрямо миналогодишната. Спекула в цената на хляба няма, изтъкна Кукушева и допълни, че с увеличението на производствените разходи няма как цената на хляба да се задържи една и съща дълго време.

Кукушева не знае каква ще е компенсацията за хлебопроизводителите за тока, като не знаят и каква ще е цената на газа, работят абсолютно на тъмно. Тя настоя за пълно отпадане на цената на хляба и диференцирано ДДС за останалите храни. Ако отпадне 20% ДДС на хляба, означава автоматично ще намалее цената на хляба с 20%. На два лева 20% са 40 стотинки, а на 2.50 лв. са 50 стотинки, изчисли Кукушева. Тя посочи, че са преувеличени твърденията за фалити на хлебопроизводителите. Няма таван, до който може да стигне цената на хляба, призна Кукушева.

Тя не може да потвърди информацията, че цената на хляба до края на годината може да стигне 5 лева. Не по-малко от 1 500 лева е заплатата за хлебопроизводителите, но трудно се намират хора да работят в тази сфера.

Намаляването на ДДС на хляба би помогнало за задържането на цената на хляба, а за сваля на на цената е много трудно да се говори на този етап. Ние не знаем каква ще е цената на новата реколта на зърното и брашното с каква стойност ще дойде наесен, заяви производителят на хляб от Пловдив Нестор Куцев пред БНТ. Всяко нещо, което спомага за задържането на цената е добре дошло, приветства производителят.

Между 10-60% е увеличението на различни суровини в състава на хляба, които са ценообразуващи и влияят сериозно върху цената на хляба. Различните производители действат по-различен начин, но специално Нестор Куцев не намалява грамажа на хляба.

Трябва да падне цената на тока, на хлебните суровини, за да падне и цената на хляба. ДДС-то би помогнало със сигурност, но ако останат суровините на настоящите цени, вероятно би спомогнало и за намаляване на самата цена, но ако продължи всичко да расте, настоящите цени на хляба ще се покачи нагоре, посочи Куцев.Той посочи, че между 20-40% е увеличението на цената за един хляб.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови