Ще поскъпнат ли двойно българските картофи?

Цената на българските картофи се определя от цената на вносните такива. Това заяви Славко Червенков, производител от самоковското село Поповяне, пред NOVA.

"Независимо, че сме в една структура - Европейския съюз, държави като Гърция или Франция получава много повече подпомагания", допълни той.

Червенков каза още: "В момента на борсата един тон картофи за преработка е 260 долара. Това е електроенергия, това са много разходи. В момента сме сложили „в земята” между 700-800 лева."

Според него проблемът при тях е повече политически, отколкото икономически. 

Цената на картофите, ако я определяме ние, би трябвало да бъде поне двойна. Това заяви Теодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. 

„Парите, които бяхме приготвили за отглеждането на 1 декар картофи, не стигнаха да си платим нафтата, енергетиката и надницата на хората, за да не избягат", каза още той.

И допълни: Високите субсидии, които получават производителите в Гърция, Германия, Франция, Белгия и Полша, ще свалят цените на картофите у нас и така родни производители може да фалират.

"Субсидиите от Европейския съюз са различни към всички държави, което не е справедливо", каза Славко Червенков.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови