Лукойл Нефтохим плати корпоративен данък за първи път от 15 години 

„Лукойл Нефтохим“ е платил данък печалба за първи път от 2007 г. насам. Това става ясно от официалния отчет за 2021 г. на бургаската петролна рафинерия, публикуван от депутатите от „Демократична България“ Владислав Панев и Ивайло Мирчев. 

Той излезе в четвъртък, 30 юни, и в него се вижда, че рафинерията – собственост на руската частна „Лукойл“, отчита печалба от 75,2 млн. лв. преди данъците. С тях печалбата ще спадне със 7 милиона. Припомняме, че „Лукойл Нефтохим“ от години излиза на загуба и не плаща на хазната. 

Сега положителният резултат идва на фона на отчетена за 2020 година загуба от 508 млн. лв. От отчета става ясно, че това се дължи основно на новата схема, по която дружеството работи – на ишлеме. 

Според договора за процесинг, сключен с „ЛУКОЙЛ Бенелукс“ Б.В. Кралство Нидерландия от началото на 2021 г. „Лукойл Нефтохим Бургас“ работи на ишлеме и преработва нефтена суровина, която не е негова собственост, а е собственост на регистрираната в Нидерландия компания. 

Така приходите на българската рафинерия  по линия на външните пазари са всъщност само приходи от такса за преработка на суровината. Така приходите на „Лукойл Нефтохим Бургас“ за 2021 година са в размер на 1,1 млрд. лв. 

За 2020 г. са били 2,9 млрд. лв. Разходи за суровината няма и така общите намаляват значително – от 3,5 млрд. на 1 млрд. лв. 

Според Владислав Панев „Лукойл Нефтохим“ са предпочели да не спестяват данъка чрез възможността да приспаднат загуби от предходни години. 

Като причина за отрицателните резултати на рафинерията назад в годините специалисти сочат използването на трансферно ценообразуване, при което дружеството в България трупа загуби, а печалбата се изнася.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови