Догодина Лукойл Нефтохим щял да внесе 700 млн. лв. данъци 

От началото на 2023 г. бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" ще прехвърли цялата си икономическа дейност в България, което означава, че ще плаща изцяло данъците си в българския държавен бюджет.

Това обяви служебният вицепремиер по икономическата политика Христо Алексиев по време на съвместна пресконференция в Министерския съвет с ръководни кадри на "Лукойл България" и на рафинерията.

"Приключихме много важна среща с "Лукойл Нефтохим България". Днес постигнахме много важна стъпка - от 1 януари 2023 г. да прехвърлят цялото производство, приходи и данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега - в Холандия или Швейцария. Смятаме, че това е резултат от диалога и общите усилия, които положихме заедно", увери Алексиев.

Обясни, че разчетите на правителството показвали, че след прилагане на регламента за изземване на свръхпечалбите и законодателните промени, които служебният кабинет е предложил в Народното събрание, можело да се разчита, че тази година "Лукойл Нефтохим" ще внесе в държавния бюджет около 100 млн. лв. данък печалба, а догодина - около 700 млн. лв. През 2021 г. рафинерията е внесла 3.5 млн. лв. данък печалба.

Реализирането на всичко това обаче е под условие и то не едно, както се разбра от думите на изпълнителния директор на "Лукойл Нефтохим" Илшат Шарафутдинов. Първо, ако не се въведат ограничения за износа на нефтопродукти от бургаската рафинерия, защото по думите му в момента около 50-55% от произведената продукция се изнася, т.е. заводът не можел да работи, ако спре износа.

"Ако се въведат ограниченията, обмисляме затваряне на рафинерията. Пълним си складовете и затваряме", предупреди шефът на бургаската рафинерия и допълни, че за внасянето на 700 млн. лв. данъци има и друго условие - благоприятна международна конюнктура.

Във връзка с ограниченията за износа на нефтопродукти служебния кабинет трябва да отмени постановлението на правителството на Кирил Петков, което забранява износа на горива, произведени от рафинерията, така че компанията да продължи да работи в досегашния режим до изтичането на срока на дерогацията на 31 декември 2024 г.

Освен това по думите на Шарафутдинов тази година "Лукойл Нефтохим Бургас" ще има рекорден обем преработен нефт - до декември 6.6 млн. т нефт и 7.1 млн. т до края на година. Това също е условие на рафинерията, за да плати споменатата от Алексиев сума като данък печалба - да работи при максимална натовареност, като ползва за суровина руския сорт петрол "Уралс".

Отбеляза, че са провели "конструктивни преговори" с правителството и посочи, че смятали, че е справедливо данъците от дейността на компаниите да остават в България.

"Заводът в Бургас работи по тази схема от 2020 г., за да може финансовите приходи да остават в България. Икономическата реалност оттогава не позволяваше да има такава свърхпечалба. След промяна на бизнес схемата на предприятието трябва да си даваме сметка, че е важно да се запазят макроикономическите условия - такива, каквито имаме днес", допълни шефът на "Лукойл Нефтохим".

От своя страна икономическият министър Никола Стоянов подчерта, че споразумението, което е постигнато днес, отваряло вратата в българския бюджет да влизат повече данъци, както и за облагане на свръхпечалбите. Според него това щяло да доведе до трайно разрешаване на проблемите с горивата и техните цени.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови