Домати и краставици стигнаха 6.80 лв./кг на пазара в Бургас

Шокиращата цена от 6.80 лева за килограм забиха краставиците сорт „Гергана“ и доматите „Биволско сърце“ и „Розова магия“.

И след като държат цената си, явно имат своите купувачи. За останалите могат да се намерят по-евтини, но все пак доволно скъпи зарзавати. По-дребни и омекнали домати могат да се купят по 3.50 лв. за кило, но краставиците държат 4.50 – 5.00 лева за сорт „Сандра“.

Вече на практика се случва шегата, че пържолата е по-евтина от салатата. И действително месо за пръжки може да се купи на 7 лв./кг, а месо за готвене – на 10.90 лв./кг.

За сравнение може да послужи и продаваната в зеленчуковите магазини „домашна туршия“. Така нареченият естествен пробиотик се предлага за 10.50 лв. килото и то неотцеден от маринатата.

В очакване на празниците - рекордно е повишаването на цените на храните на едро у нас. Индексът на тържищните цени се покачи с почти половин процент, предаде България он ер.

Предпразнично данните на Комисията по стоковите борси и тържищата отбелязват абсолютен рекорд - 10 поредни седмици непрекъснато поскъпване на храните на едро. Най-много са поскъпнали яйцата, следвани от захарта и кашкавалът.

Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 0,9 на сто и се търгуват по 3,21 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 11,1 на сто до 3,20 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 2,8 на сто и се продават по 2,17 лева за килограм, а червените скачат с 3,8 процента и се търгуват по 2,72 лв./кг в края на седмицата.

Картофите поскъпват с 3,5 процента и се продават по 1,17 лева за килограм, а морковите се търгуват по 1,07 лева за килограм на едро.

Кравето сирене поскъпва с 1,1 на сто и се търгува по 11,67 лева за килограм, а кашкавалът тип “Витоша” поскъпва с 1,7 на сто и се продава по 17,81 лева за килограм.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови