Цените на храните на едро падат, по магазините все още не

Наблюдаваме аномалия - цените на храните на едро по борсите падат, а цените на стоките в магазините държат по-високо ниво. Това каза главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов заяви в "България сутрин".

По думите му предпоставки за намаляване на цените има, тъй като основни борсови стоки рязко поевтиняват, защото предлагането на пшеница, царевица и слънчоглед в световен мащаб е огромно.

Според Симов производителите на брашно и хляб трудно могат да обърнат нагласата си и да намалят цените, а моментът тук е психологически. Цените на енергоносителите също не са успели да свалят тези на готовата продукция. Още един фактор влияе на цените - потребителското търсене. Купуваме повече, съответно търговците държат по-високи цени, изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

Симов отбеляза, че в цените на дребно има преработващи и други елементи - опаковки, транспорт.

"Засиленото търсене на захар през есента допълнително кара търговците да вдигат цената. В България през 2022 г. има скок в цената на захарта с около и над 50% по магазините. Причините за това са цената на долара и голямото търсене на продукта. При олиото основният фактор е цената на слънчогледа, който най-стряскащо поскъпна през 2022 г. Няма основания да се задържат тези високи цени, защото производството на слънчоглед е огромно", каза още директорът на ССБ.

Голяма част от клиентите изпитват страх от цените и купуват продукти и стоки, които не са им необходими. Това допълнително вдига цените, стана ясно още от думите на госта.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови