Кръчмари искат 10% бакшиш, наложен със закон

Държавата да наложи законов размер на бакшиша в заведенията от 10%. Това призова председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, пише "24 часа".

Според него по този начин върху парите от бакшиши ще може да се събира данък.

В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е възможно, уточни Алибегов. По думите му обаче бакшишите трябва да се легализират, но не и да се облагат.

Алибегов посочи, че в България НАП приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лева - доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни, добави той.

Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева, каза още Алибегов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови