Пеканов: Млякото в ЕС е 1 евро, а у нас 3.60 лв.

За таван на цените на стоките от малката кошница все още не можем да говорим, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов пред bTV.

„Не сме тръгнали да предприемаме резки и агресивни мерки. Първите ни стъпки са меки – срещаме се с работодателските организации и търговските вериги. Последните ще трябва да предприемат мерки, защото не е нормално в повечето страни в ЕС млякото да е 1 евро, а у нас – 3,60“, заяви вицепремиерът и добави: Това е още един довод в полза на приемането на еврото. С влизането в еврозоната ще имаме по-голяма прозрачност на цените.

Той се надява на партньорство с големите търговски вериги, но това щяло да си проличи през следващите седмици. Ако не се стигне до партньорство, държавата ще се намеси чрез регулаторите.

"Държавата има инструменти, включително по линията на помощите, особено енергийните, където бяхме много щедри“.

Според него диференцираното ДДС не е довело до намаляване на цените и тази мярка е под въпрос.

"В България високата инфлация се формира от храните и горивата. Хората са притеснени от това, което се случва в магазините. Виждат практики, които не могат да бъдат обяснени, заяви той.

Коментирайки приемането на единната европейска валута вицепремиерът каза: „С влизането в еврозоната ще си спестим една голяма част от разходите заради превалутирането на лева. Ще имаме по-висок кредитен рейтинг, ще спестяваме 300 милиона евро, които можем да харчим както преценим. Еврото е допълнителен фактор за инвестиции. Ние искаме да влезем в еврозоната, за да се покачват нашите доходи по-бързо. Коя страна влязла в еврозоната е с намалял доход. Най-добрият пример са балтийските държави, където доходите продължават да се покачват“.

Пеканов допълни, че комуникационната кампания в подкрепата на еврото трябва да бъде по-активна, за да обясни плюсовете на гражданите и да опровергае митовете и страховете около неговото приемане.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови