Хипермаркетите слагат надценки до 90%

Властта иска търговските вериги да разкажат за печалбата си

Спекулата и нелоялните практики се дължат на тежък законов дефицит. Затова и Министерство на земеделието и храните подготвя няколко инициативи в тази насока. Те ще бъдат предложени на Народното събрание за гласуване още в първата му работна седмица. Това обяви в студиото на Нова телевизия зам.-земеделският министър Тодор Джиков.

И този министър говори заедно за "спекула и нелоялни практики", посочвайки същите примери - като разминаване между етикет, цена и грамаж, без конкретика, а с общата статистика за 470 проверки и 451 нарушения.

Проблемът с високите цени идва не от производителите, а от търговските вериги - "спекулата, показва надценки между 50 и 90 процента". Ние нямаме право, а и не желаем да се намесваме в свободната пазарна икономика. Но тежкият законов дефицит показва в момента липса на основни лостове и механизми на контрол на тази ситуация", подчерта Джиков. И допълни, че ще се подготвят и законодателни инициативи, които ще бъдат внесени от МС за приемане още в първия ден на новия парламент.

Ние не можем да определяме надценките на веригите, призна Тодор Джиков, но открои, че властта иска да започне разговор с търговците и "да покажат необходимостта от тази надценки", които са необосновани. По думите на Джиков "масрафа" на промоциите, маркетинг стратегиите и брошурите го плащат производителите и потребителите.

"Това на практика говори, че години наред е липсвала институционалност в България и има тежък дефицит на закони - за търговия с храни, контрол, мониторинг, ясна визия и проследяемост от фермата до трапезата. Новият парламент трябва да се заеме от първия ден със законодателство в тази насока", посочи Джиков.

Заместник-министърът на земеделието открои мерките, които служебното правителство ще вземе - изграждането на информационен портал, където всяка седмица ще се обявяват цените на основните хранителни продукти на едро. Хранителните вериги, само ако желаят, ще могат също да качват своите цени на дребно.

Едва в края на разговора Тодор Джиков съобщи, че са изправени пред нов проблем - цената на водата, която получават земеделските производители, като там над 300% е калкулацията на увеличението.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови