Земеделският министър: Храните могат да са по-евтини с 30% 

          

„Структурата в българската магазинна мрежа не прилича много на коя да е друга. Тоест тук има аномалии по цялата система, в която като че ли този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха.“

Това коментира пред БТВ земеделският министър Явор Гечев след анализите на служебната власт, които установиха надценки в магазини и търговски вериги, достигащи 100%.

В четвъртък Министерският съвет отчете, че са направени над 1000 проверки на различни институции, които засекли стотици нарушения и нелоялни практики и заговори за съмнения за „необосновано високи печалби при храните“.

„Мисля че спокойно цените в магазините мрежи могат да бъдат свалени с 20, дори 30% на някои от продуктите, но не за сметка на производителя. Може да се качват цените при доставчици с 5 до 10% на определени продукти, защото в момента вече реагират цените. В деня, който направихме пресконференцията, в каталозите на редица от магазините те бяха с 25% отстъпка. Обаче бяха отправени молби така да кажем от различни вериги на доставки, към производителите да сложат цените с 15% по-ниски. Накъде още да ги свалят“, коментира земеделският министър.

Той даде пример с млякото. „То се изкупува около 1 лв. Обработва се, събира се от мандрите някаква добавена стойност, защото има опаковка, пастьоризация, транспорт. Доставя се до магазинната мрежа на цени под 2 лв., на щанда е 3,63 лв. А сиренето например - 400 грама, вакуумирано, няма добавена стойност - 50 до 100% разлика в магазинната мрежа и цената нагоре“, обясни Гечев.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови