Внос от Азия и Африка убива българските оранжерии

Осем пъти са се увеличили разходите в оранжерийното производство на зеленчуци у нас за последните две години.

С близо два месеца закъснява реколтата на български краставици и домати, пазарът е превзет от чуждо производство на безумни цени, а митническият и данъчен контрол е нулев, алармират собственици на оранжерии в Петричко, предупреждава БНР.

Макар че отдавна трябваше да са заложили разсада за краставици и домати, оранжериите в Санданско-Петричкия район все още берат маруля, репички и зелен лук.

Разходите са огромни, обещаната помощ от държавата не дойде с първите щъркели, а от страха на родните производители се възползваха търговците, които заляха българския пазар със зеленчук, дошъл от Азия и Африка, но придобил гръцки произход на Солунското пристанище. И ако предпочитате родното производство, в магазина ще ви ги предложат като български.

Тази схема от години преглъщат производителите на оранжерийни зеленчуци. Но 800 процента по-високи разходи за последната година и половина е трудно да понесат, споделя Велин Георгиев от Петрич, който е и председател на Българската асоциация на оранжерийните производители.

Без помощ от държавата оранжерийното производство няма да оцелее, за да гарантира продоволствената сигурност на страната, убеден е Георгиев. А обещаните за март тази година компенсации заради войната в Украйна не идват. От бранша настояватте да се дават не за площ, както е сега, а като процент от реалните разходи и евентуални загуби чрез така наречената "технологична карта".

Колко ще струват българските домати и краставици, произведени в оранжерии? Отговорът се оказа почти невъзможен, защото и двете стоки са борсови, а обичайният губещ е производителят.

За да не плащат данъци, по-дребните търговци масово внасят зеленчука, обявявайки го за лична консумация. И в повечето случаи номерът минава, признава Георгиев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови