Цената на олиото: От 2.90 до 5.20 лева за литър

Драстична разлика в цената на олиото в големите градове у нас. Разликата между най-скъпата бутилка и най-евтината е близо 2 лева, съобщи bTV.

По данни на комисията по стоковите борси и тържищата олиото е най-евтино в Русе и Плевен – 3, 20 лева. Около средната цена от 3, 70 лева се движи литърът в Сливен, Благоевград, Бургас и Кърджали.

Значително по-висока е цената в областите в червено. Най-скъпо е в Пловдив - там литърът стига 5 лева.

Откъде идват тези разлики и как ги усещаме по джоба? В домакинството си Румяна Стоичкова ползва до 3 литра олио седмично и купува според цената.

„Цените в момента са толкова високи, че следим само промоциите“, споделя тя .В Русе данните и търговците отчитат поевтиняване. Но цените в магазина са малко по-високи от тези в София. „Ние имаме като доставна цена олио между 2,99 лева и 3,60 лева. Не търсят най-евтиното, поне при нас, като клиенти“, обяснява управителят Николай Маринов.

Според производителите на слънчоглед, цената се влияе от суровината, преработката, транспорта и потреблението.

От стоковите борси и тържищата прогнозират поевтиняване.

„Имаме и пълни складове със слънчоглед, и огромно производство на олио. На европейските пазари то се срива на цена от преди войната и от преди голямото покачване“, коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови