ЕК ни дава €10 млн. за компенсации на зърнопроизводителите

България ще получи около 10 милиона евро от втория финансов пакет от 100 милиона евро по предложението на Европейската комисия за подпомагане на земеделските стопани от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия

като частична компенсация на затрудненията от вноса на селскостопански продукти от Украйна. Това съобщи заяви министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от Нова телевизия.

По думите му обаче тези пари не са достатъчни. Той поясни, че България ще поиска информация от ЕК за методите, по които е пресметната втората финансовата помощ за българските селскостопански производители, пострадали от украинския внос.

Според земеделският министър България е подценена по отношение на втория пакет. Искаме задължително, за нас е изключително важно още два продукта да бъдат обследвани до 5 юни. Не само слънчогледовото олио, за нас е много важно сухото мляко. Изкупната цена на млякото падна с 30 % за два месеца, обаче, забележете, това не се отрази на крайната цена в търговските вериги, поясни той.

Освен постигнатите договореност с украинския министър на земеделието за общи механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения, включително резки промени в цените при двустранната търговия със слънчогледово олио, министър Гечев поясни, че се работи и по други теми.

Работим, включително по гаранционни фондове, които да предложим на самия ЕС да реализира - отсрочено плащане на различни държави, които потребяват пшеница, защото е изключително е важно не просто да има забрани, а да има механизми, които урегулират този тип кризи, каза още той.

Припомняме, че транзитното украинско зърно заля родните пазари през последните месеци и подби цената на българското производство. Сходна бе и ситуацията в Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Това породи вълна от недоволство сред българските зърнопроизводители. През април служебният кабинет наложи временна забрана за внос на храни от Украйна. Заповедта бе отменета в началото на май.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови