Икономист: Премахнете компенсациите за бизнеса 

Поевтиняването на хранителните стоки се дължи на естествени пазарни процеси и се случва при условията на понижаваща се инфлация, смятат анализатори на пазара.

Скоро тенденцията трябва да се очаква при повечето от храните, прогнозира Петър Ганев от Института за пазарна икономика, откъдето излязоха наскоро с проучване на пазарните тенденции в търговията на дребно, съобщи "Фокус".

По думите му вече се наблюдава успокояване на цените. Инфлацията падна до малко над 10%. При храните тя е 0,1% на месечна база.

При доста храни има дори намаляване на цените, като например млечните продукти, където се наблюдава месечна инфлация от -0,6%, както и при зеленчуците - -0,4%, даде пример Петър Ганев. Според него това е тенденцията след много високата инфлация и пика при храните.

Има и храни, при които се наблюдава поскъпване, като хляба например, добави също той.

"Няма да върнем цените на това, което е било преди година, но поне ще спре тяхното поскъпване и ще има известна корекция надолу. За различните стоки ще бъде различно".

Според Ганев няма нужда от компенсациите към бизнеса и дискусията трябва да е към премахването им. Той е категоричен, че икономиката може да работи без компенсации и защитни механизми.

"В един момент те по скоро стават вредни, защото тежат на данъкоплатците", обясни той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови