Фокус-мокус: Как в България правят овче сирене от краве мляко 

          

След като изследване по ДНК анализ в реномирана международна лаборатория показа, че в четири от петте най-скъпи марки овче сирене у нас е било открито съдържание на краве мляко, платформата Сдружение за чиста храна е получила над 200 мейла и нови сигнали за проверка.

Това съобщи пред БНР Андрей Велчев от Сдружение за чиста храна, което даде проби за изследване на сиренето.

Тези производители ползват субсидия. Тя обаче не е за това да произвеждат нещо различно от написаното на етикета, коментира Велчев в предаването "Преди всички". Според него на един производители понякога му излиза по-евтино да си плаща глобите, отколкото да подобрява качеството.

Велчев заяви, че промени в Закона за храните ще дадат възможност да се оповестяват имената на фирмите нарушители.

Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България не изключва некоректност на фермерите, които "понякога примесват", "особено стопани, които имат смесени стопанства".

Не можеш да изследваш всяко едно мляко за добавки, уточни Зоров. Той сподели от собствената си практика множество подобни случаи на смесване на мляко.

"Не може на всяко едно мляко да правиш риск анализ."

Другата хипотеза според него е смесването да става в самото предприятие. Малко от предприятията имат две линии – за овче и за краве мляко, поясни Димитър Зоров. Той определи като недопустимо смесване, което се прави за оптимизиране на цената.

"Всички тези случаи слагат петно на бранша. В момента не знаем кои са предприятията. Такива случаи не са изолирани само в България."

Официалната информация за засегнатите партиди е получена в БАБХ този понеделник, декларира пред БНР д-р Александрина Борисова от Българската агенция по безопасност на храните.

Това не са проби в резултат на официален контрол, уточни тя. За целта според законодателството трябва да се направят регламентирани проби.

"Сиренето e менте, твърдите вие. Това ние не сме го потвърдили като категорично доказателство. В момента работим."

За въвеждане в заблуда на потребителите санкциите са между 2 и 6 хиляди лева, каза Борисова.

Според нея "говорим за некоректно етикетиране и подвеждане на потребителите, сами по себе си тези продукти не са опасни".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови