Цената на млякото: 80 ст. за фермера, над 4 лева в магазина

България е сред страните в Европейския съюз (ЕС) с най-ниската изкупна цена на суровото мляко през юни 2023 г. Това показват данни на Европейската комисия, цитирани от Българския фермерски съюз.

Според предоставената информация средната изкупна цена на млякото за периода у нас е била 41,15 евроцента или около 80 ст. за литър - седмата най-ниска в ЕС. По-ниски са цените също в Естония, Швеция, Ирландия и Румъния. Най-ниски са били цените на суровото мляко през юни в Латвия с 33,97 евроцента за литър и Литва с 34,57 евроцента/литър.

Средната изкупна цена за суровото мляко в ЕС се е понижила с 2,5% през юни спрямо май до 44,86 евроцента за литър. От началото на годината млякото в ЕС е поевтиняло с общо над 20% (от 58,97 евроцента за литър през януари), докато през 2022 г. цените са се повишавали вдигаха всеки месец.

Според председателя на браншовия съюз Георги Стоянов в много райони в България изкупната цена на суровото мляко е изключително ниска - 50-60 ст. за литър, поради което животновъдите са на загуба. По думите му млекопреработвателите продължават да изкупуват продукцията на много ниски цени, докато в магазините прясното мляко продължава се продава значително по-скъпо - за над 3-4 лв. за литър.

"Това са жестоки аномалии, защото в сравнение с миналата година поевтиняха горивата и електричеството, но преработвателите и хранителните вериги не свалиха цените на прясното, киселото мляко и млечните продукти", изтъква Стоянов. Той подчертава, че цялата сметка се поема от животновъдите и потребителите. Георги Стоянов настоява Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да направят проверки на пазара.

"Ако ситуацията с изкупната цена на млякото не се подобри, малките стопанства са изправени пред фалити", предупреждава той. Млекопроизводителите твърдят, че всеки ден работят на загуба и не могат да издържат още дълго. Не могат и сами да преработват млякото си, тъй като за тази дейност има различни изисквания.

Фермерите посочват още, че някои прекупвачи и преработватели отказват да изкупуват суровината дори при тези ниски цени, тъй като складовете им са пълни. Те недоумяват каква е причината и предполагат, че или има засилен внос на суровина, или потреблението е свито.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови