Хляб и ценови зрелища

На 15 декември 2022 г. Народното събрание реши да удължи до 31 декември 2023 г. нулевата ставка на ДДС на хляба и брашното. 

Руската инвазия в Украйна беше сред основните фактори, довели до  поскъпване на тези продукти, което от своя страна стана повод за въвеждане на данъчната отстъпка, която беше с първоначален срок до 1 юли тази година.

Тук ще проследим дали нулевата ставка има ефект върху цената на хляба, който е сред важните продукти в потребителската кошница. 

След гласуването на промяната през юни 2022 г., ценовото равнище на хляба и зърнените храни според ХИПЦ спада значително от 170.11% на 162.8%, но не след дълго започва отново да расте, като през юли 2023 г. то достига 179.55% – ниво, значително по-високо от това преди въвеждането на реформата. 

Важно е да отбележим също, че инфлацията при хляба и зърнените храни расте по-бързо от общата, което поставя под съмнение ефективността на нулевия данък.

Въпреки че цените на зърнените култури спадат и ставка на ДДС за хляба е нулева, цената на хляба продължава да расте. Цената на електроенергията също играе ключова роля при производството му, но не изглежда логично тя да бъде обяснение за високата крайна цена, предвид енергийните компенсации за бизнеса през тези месеци. 

Тази комбинация от фактори ни дават повод да поставим под въпрос ползите от нулевия процент ДДС. 

Напомняме, че диференцираните ставки третират различните сектори по различен начин, карат търговци и производители да увеличават печалбите си, вместо да променят потребителските цени и биха били повод за измами и манипулации. 

Те представляват данъчен разход за държавния бюджет, а вместо тях държавата би могла да въведе мерки с по-ефективни и благоприятни последствия за потребителя.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови