Ето на кои места е блокадата на зърнарите

Общонационалният земеделски протест, който започва днес в 10 часа, ще блокира много ключови точки в страната.

Сред тях са Петолъчката, кръговото на Ахелой, пътят Варна-Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол, Кресна, пътят Драгоман - ГКПП Калотина, началото на магистрала “Хемус” в посока Варна-София.Точно в 10.00 ч. ще започне блокада с тежка земеделска техника на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна, предаде БНР.

Инициативният комитет от 24 земеделски организации постави редица искания. Основното е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване контрола на произхода и безопасността при внос на селскостопански продукти. 

Сред исканията е изплащане до 30 септември на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

Ще помоля протестиращите да пропускат безпрепятствено училищните автобуси, обяви по бТВ министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор. В протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци. Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреждават от инициативния комитет.

Протестиращите излязоха с извинение към гражданите и предупреждения да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, предаде БТА.

Готови сме да подновим диалога във всеки момент, каза на брифинг в Министерски съвет вчера премиерът акад. Николай Денков. Той каза, че единствената инструкция, която е дал на министъра на вътрешните работи, е да осигури законно преминаване на целия протест. 

Ако някой се опита да наруши закона, съответно той ще бъде санкциониран. Ако протестът е съгласно законовите норми, няма да има проблем за участващите в него, коментира премиерът.

В края на изявлението си Николай Денков подчерта, че уважава всички, „които произвеждат нашата храна“. Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от моите думи, аз съм готов да се извиня. 

Но има други, на които не виждам за какво да се извинявам, каза Денков. Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. И голяма част от тези хора в момента са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам, подчерта премиерът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови