Белгийска компания инвестира 1,1 млрд. евро в Стара Загора, Бургас и Пловдив

Нова мащабна инвестиция в размер на 1,1 млрд. евро ще бъде реализирана в Стара Загора, Бургас и Пловдив.

Това обяви премиерът Николай Денков след среща с Ношин Омар - президент и основател на белгийската компания ABEE (Avesta Battery & Energy Engineering).

Инвестиционното намерение е за производство на ново поколение батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия. То ще се реализира през следващите 3 до 5 години, като поетапно ще се изграждат трите му основни елемента.

В Пловдив ще бъде построена изследователска и развойна база, където ще бъдат подготвяни и висококвалифицираните специалисти от България за проекта. 

Най-големият дял от инвестицията ще бъде реализиран в Стара Загора, където е предвидено да има завод за производство на литиево-йонни батерии. Третият компонент е свързан с извличането на метали, които да бъдат влагани в производството на батериите. Очаква се да бъдат разкрити повече от 1000 работни места.

Става въпрос за кръгова икономика - трите компонента се допълват взаимно, обясни Денков. От своя страна президентът на компанията ABEE Ношин Омар посочи, че става дума за производство с нисък въглероден отпечатък, което изцяло се вписва в европейското усилие за борба с климатичните промени. 

Рециклирането също ще се извършва по екологосъобразен начин. Амбицията на инвеститорите е в Пловдив да бъде създаден най-големият научноизследователски център.

Реализирането на такава инвестиция е от стратегически интерес за България заради технологиите, които ще се прилагат, както и по отношение на развитието на регионите, заяви премиерът. Той бе категоричен, че именно това е един от начините България да премине от икономика на "евтината работна ръка" към икономика на високата добавена стойност.

Участие в срещата взеха също министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и белгийският посланик Фредерик Мьорис.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови