Министър Ангелкова вдигна мерника на италианска компания

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Не се работи по строителството на ЖП линията Церковски - Карнобат -  Владимирово - Бургас. Това е показала проверка на министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.

Днес тя е инспектиралата строителството по ЖП линията Пловдив - Бургас. "Това е един основните ни проекти, а стойността му е 340 млн. лева без ДДС. Този трети участък е рисков и искахме да се уверим, че изпълнителите ще работят по график.  Видяхме, че там няма достатъчно строители и машини. Строителят не е мобилизирал никой. Рехабилитацията на ЖП гарата в Карнобат дори не е започнала. Плащаме всичко редовно, а не се работи. Италианската фирма изпълнител  „ДжиСиЕф-СК 13-Трейс Рейлинфра Консорциум” има три дни да ни отговори за причините", категоричен беше министърът.  Тя допълни, че ако и след това строителството не се активизира, то тогава от Министерството ще прекратят договорите.  

Ангелкова допълни, че до края на тази година държавата нямала риск да загуби средства по европейските програми. Такъв имало за 2015 година. Министърът се срещна и със строителите, които ще рехабилитират ЖП гара - Бургас. Те имали срок от 4 месеца. "Имаме пълно съдействие и от Министерство на културата, защото сградата е паметник на културата. Така искаме да минимизираме рисковете за сградата", допълни тя. 

В момента е в ход проектирането, а по договор строителните дейности трябва да започнат в края на месец ноември. Николина Ангелкова настоя всички срокове да бъдат съкратени, за да може обектът да бъде завършен до края на 2015 г. „По договор строителството трябва да приключи в началото на 2016 г., което е извън срока на допустимост на разходите по ОП „Транспорт“. Затова трябва да направим всичко възможно да приключим до края на следващата година, за да усвоим и всички средства, предвидени за проекта“, каза министър Ангелкова. Тя настоя до 1 септември да бъде представен идеен проект, а до 15 септември – технически. „По този начин ще можем да започнем строителство до 1 ноември“, заяви Николина Ангелкова. Договорът за модернизация на гарата възлиза на 8,1 млн. лева без ДДС (с 10% непредвидени разходи). 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови