Лукойл дължи 13.3 млн. лв. солидарна вноска за февруари

Бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ трябва да преведе на бюджета още 13.3 млн. лв. като „солидарна вноска“ за месец февруари. Това показват изчисленията на Министерство на икономиката, което до 15-о число на всеки месец определя размера на извънредния данък.

От началото на годината руската компания спря да внася петрол с произход Русия и последните такива количества бяха вкарани в България през декември. От началото на март пък рафинерията официално няма право да работи с руски петрол.

Солидарната вноска обаче се изчислява и на база произведени количества продукти, изведени от данъчен склад през февруари, които са произведени с внесения по-рано суров нефт с произход Русия.

За изчисляването на сумата се използва формула, определена в Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Взимат се параметрите средномесечна цена за месец февруари 2024 г. на суров нефт сорт Брент (83.48 долара за барел) и средномесечна цена за месец февруари 2024 г. на суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия (60 долара за барел).

С извънредния данък се облагат нефтопродуктите с код по КН 27 10, изведени от данъчните складове през февруари, произведени от нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, по подадени данни от Агенция „Митници“.

Миналата седмица пред Economic.bg председателят на Фонд „Сигурност на Електроенергийната Система“ Диян Червенкондев разкри, че „Лукойл“ е доизплатила солидарната си вноска за декември. Първоначално компанията изплати само 45 млн. лв. при изчислено задължение от министерството в размер на 69 млн. лв. Двете страни спореха за разминаването, но в крайна сметка рафинерията внесе цялата сума за декември.

Според ведомството за януари рафинерията дължи 27.5 млн. лв. Тя обаче отново е внесла по-малко – 15.7 млн. лв.

Именно с тези приходи държавата планира да изплати компенсациите за транспорт на потребителите заради скъпите горива. От думите на Богданов вчера стана ясно, че парите ще бъдат насочени към 300 хиляди социално слаби семейства с деца.Това обаче ще се случи, след като бъдат изплатени вноските за всички месеци (декември, януари, февруари) и се изчисли кой колко точно трябва да получи спрямо сумата.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови