Опасни ли са вносните яйца

Вносители на яйца реагират на твърдения, че у нас вносни яйца се препакетират и преетикетират като български.

Всеки път преди Великден българските производители подемат подобна кампания, за да се елиминира конкуренцията, смята Атанас Русев, който е вносител пред БНР.

"Всяка година с наближаването на Великден се получава едно и също.", каза той.  По думите му вносът от Украйна е най-проверяван. Яйцата пътуват с хладилни камиони не повече от 3 дни от датата на снасяне и имат трайност 25 дни след пристигането им. Яйцата са маркирани и проверени на три граници. Агенцията по храните изследва проби от произволно избрани кашони, пояснява Русев.

Няма как да влезе яйце, което не е маркирано, категоричен е той. На самия етикет е написано  четливо коя е държавата на произход на яйцата. Етикетите са одобрени от БАБХ, допълва вносителят.

Нашите производители на яйца хранят с украинско зърно. Каква себестойност имат и с каква надценка продават българските производители, пита Атанас Русев. По думите му, като се проверят себестойността и надценката, ще се разбере защо е "цялата истерия".

Според него не бива потребителите да се настройват срещу вносните яйца. "Не е начинът този – да опетним вноса, за да продаваме българското яйце.", смята Русев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови