Големите инвеститори заобикалят България

Повишената себестойност на парцелите, дизайнът на жилищата, разширяването на ВЕИ, стремежът на човечеството да постигне устойчив начин на живот и увеличаването на броя електромобили в България бяха основни теми на фокус в телевизионната бизнес дискусия Talk24: Residential Places & Offices.

Специалисти представиха своите оценки и мнения за развитието на сектора пред модератора Калина Донкова - журналистът на Bulgaria ON AIR и продуцент на публицистичното предаване „Директно“.

„Търсенето на жилищни имоти е много голямо, но сделките са по-малко, въпреки че заплатите в момента се покачват по-бързо от поскъпването на жилищата. Повишената себестойност на парцелите е факторът, който в момента най-много влияе на цените на жилищата в България“, това каза инж. Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в рамките на специалния мултиплатформен проект на Bloomberg TV Bulgaria.

Шопов информира зрителите с добрата новина, че за миналата година покачването на цената на жилищата за София е 10%, а според статистическия институт покачването на заплатите е 15%.

Интериорният дизайнер Мила Владиславова посочи, че домовете стават все по-малки, въпреки че съвременният човек живее на много по-голяма площ в сравнение с предците ни от преди 100 години, защото числеността на едно семейство намалява.

„Хората в България все по-често се обръщат към услугите на интериорните дизайнери, не само за собствените си жилища, но и при проектирането и обзавеждането на жилища с инвестиционна цел. Причината е, че разбират, че един професионално направен базов проект ще спести много проблеми и разходи в бъдеще. Добрият проект спестява и след това проблемите, които биха възникнали в процеса на довършителните работи“, каза още Владиславова.

По темата за инвестицията в собствено производство на ток чрез фотоволтаици, Слави Рангелов, основател на "Green Energy Supplier LLC", коментира, че това би спестило средства на бизнеса, а разширяването на ВЕИ може помогне за справянето с проблеми, възникващи в региони с по-трудно достъпни мощности.

„Трябва да се улесни достъпът на физически лица до програмите за ВЕИ, така че повече хора да се възползват. Недостатък на настоящата програма е, че физическото лице трябва да поеме напълно разходите, които му се възстановяват след това. Добре е да се помисли и за клиентите, които нямат възможност да го направят, но искат и наистина ще преминат от твърдо гориво към ВЕИ“, допълни Рангелов.

На въпрос как политическата криза в последните 3 години променя настроенията на потребителите и инвеститорите, Рафаел Чичек - съосновател и управител на Проджект Левъл ООД, посочи, че големите инвеститори са започнали да заобикалят България.

„В последните години България е в период на абсолютна нестабилност. Колкото и да сме част от един по-широк контекст, който ѝ придава някаква стабилност, това се отразява и икономически. Големите инвестиции в сферата на информационните технологии и индустрията не се случват в България, а в страни като Гърция. 

Румъния е в пъти пред нас в тази сфера, там мащабите са колосално различни. Дори Сърбия, която не е в ЕС успява да привлече такива инвестиции“, коментира Чичек в Talk24: Residential Places & Offices.

Финал на дискусията постави темата за електромобилите и интегрирането на станции в жилищни и офис сгради. 

Радослав Радев, собственик и управител на компания за проектиране и инсталация на зарядна инфраструктура, коментира, че тази практика е атрактивна за инвеститорите.

„Стойността на един нов електромобил и на един нов автомобил с ДВГ, до голяма степен се уеднаквява при сходни параметри. Въпросът е, че самата стойност на нов автомобил все още е висока за стандарта на страната ни, а електрическите автомобили са още нови и няма толкова голям вторичен пазар. 

Това ще се промени и виждаме как броят на електромобилите расте и следователно как самият потребител се убеждава в ползите на електромобилността“, допълни Радев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови