Висок добив на пшеница в България и Румъния, цените паднаха

Пшеницата от страните от Европейския съюз, граничещи с Черно море, се търгува по-евтино от суровината от конкурентите, тъй като високите реколти в региона помагат за понижаване на цените.

Основният продукт от държави, включително Румъния и България, е по-евтин, отколкото от големите производители Франция и Русия, според ценообразуването на UkrAgroConsult.

Прогнозите са, че реколтата в Русия ще бъде с повече от 10% по-ниска от първоначално предвидената поради студове, докато фермерите във Франция страдат от проливни дъждове. Междувременно Румъния очаква рекордна реколта от 10,5 милиона тона за 2024-2025 г.

Държавният купувач на Египет, General Authority for Supply Commodities, купи румънски и български товари в два търга през юни. „Един от най-конкурентните източници за износ в момента е Румъния, както показват последните покупки на GASC“, пишат анализаторите на Argus в бележка.

Черноморската пшеница от ЕС падна с 2,1% до 237,50 долара за тон във вторник, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. Междувременно Румъния очаква рекордна реколта от 10,5 милиона тона за 2024-2025 г. 

"Един от най-конкурентните източници за износ в момента е Румъния, както показват последните покупки на GASC", пишат от своя страна анализаторите на Argus Media.

Междувременно износът на украинско зърно от януари до май тази година през румънското черноморско пристанище Констанца е намалял с 44% спрямо година по-рано до 3,5 млн. метрични тона, тъй като Киев все повече разчита на собствените си пристанища, посочиха за Ройтерс от пристанищната администрация.

Констанца остава най-големият алтернативен маршрут за износ на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., но анализатори и наблюдатели казват, че тази година Киев може да превозва повече товари през собственото си пристанище Одеса.

През август 2023 г. Украйна създаде коридор за корабоплаване от собствените си пристанища, който включва западното крайбрежие на Черно море близо до Румъния и България, след като Русия се оттегли от сделката за безопасен износ на зърно, постигната с посредничеството на ООН.

"Заедно с нашите партньори успяхме да смекчим предизвикателствата и проблемите, които съществуваха в Черно море", каза украинският заместник-министър на икономиката Тарас Качка на форум по сигурността в румънската столица Букурещ в края на май.

"Сегашната система за навигация определено е по-добра, защото е освободена от посредничество и проверки. Темпото на движение се увеличава, можем да изпращаме големи плавателни съдове", каза още той.

Въпреки това Качка подчерта, че Румъния остава важен алтернативен маршрут за износ, особено през река Дунав.

Зърното пристига в Румъния по шосе, железопътен транспорт и шлеп през река Дунав, а коалиционното правителство на нашата съседка използва средства от Европейския съюз, за да стимулира инвестициите в железопътния и речния транспорт.

Данните за пристанище Констанца, които не включват обемите, обработени през по-малките румънски дунавски пристанища и железопътния и автомобилния износ за южните европейски държави, показват, че 450 000 тона украинско зърно са напуснали пристанището през май.

В същото време общият износ на зърно през Констанца от януари до май е нараснал с 3,6% спрямо годината до 12,6 милиона тона.

Румъния е един от най-големите износители на зърно в ЕС. Пристанището на Констанца също така обработва пратки за съседите на държавата от ЕС, които нямат излаз на море, включително Сърбия, Унгария и Молдова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови