С нулевата ставка на ДДС при хляба сивата икономика изчезнала

Да остане ли нулевата ставка на ДДС за брашното и хляба и догодина в новия бюджет?

"Има предпоставки да се запази, тъй като 3 години, откакто беше приета тази ставка, пазарът на хляба и хлебните изделия е доста по-стабилен. Сивата икономика почти изчезна от нашия бранш. Потребителите получават нашите продукти на добра цена.

Най-важното нещо е стабилността в бранша. Другото важно нещо е, че малките и средни предприятия излязоха на светло, работят си вече нормално", каза председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев за "България сутрин".

Той поясни, че ако от следващата година бъде сложена по-висока ДДС ставка, това означава и по-скъп хляб.

"Когато беше приета нулевата ставка, всички коректни производители си намалиха цените с 20%. Сега, ако бъде приета ставка с 20% - цената ще скочи точно с толкова. В ЕС почти всички държави имат или по-ниска, или нулева ставка", допълни Людиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът апелира потребителите да са внимателни и да четат етикетите.

"Украинска пшеница мисля, че няма, тъй като България е достатъчно голям производител на пшеница. ДДС ставката е най-голямото перо, което оказва влияние върху цената на хляба и на пазара. Всички други аномалии в енергетиката и каквото и да е друго, не оказват такова сътресение. Хората трябва да са спокойни. Почти всички ползваме една и съща пшеница, оттук нататък технологиите на производство са различни", коментира Людиев.

Според него максималната надценка от 15%, която слагат хранителните магазини, работи малко.

"Много трудно се осъществява този контрол. Всяка една фирма си има разходи. Ние работим от 5 до 7% печалба, няма как ние да поемем допълнителен разход, който ни бъде възложен", подчерта председателят на Сдружението на хлебопроизводителите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови