Не е вярно, че срещу Зеленски е заведено дело за държавна измяна

• Не е вярно, че в Украйна е образувано наказателно дело срещу президента Володимир Зеленски за държавна измяна;

• Районен съд в Киев е разпоредил Държавното бюро за разследване да разгледа сигнал от депутат за извършено от Зеленски престъпление и да образува досъдебно разследване по него;

• Обвиненията срещу украинския президент са отправени от негов бивш съпартиец и се отнасят за назначения в украинските служби за сигурност отпреди войната.

ЧЕТЕТЕ ВЪВ FACTCHECK.BG

Публикация с подвеждащо съдържание в „Поглед.инфо“ твърди, че в Украйна е образувано наказателно дело срещу президента Володимир Зеленски за държавна измяна. 

Тя е споделена в шест различни Фейсбук групи и над 1500 лични профила, както и страници с голям брой последователи в социалната мрежа, а аудиторията до която е достигнала надхвърля 350 хиляди потребители.

Материалът в „Поглед.инфо“ е свободен превод на публикация в руското издание „Комсомольская правда“. В заглавието на оригиналната публикация се казва, че срещу Зеленски е заведено углавно дело, но от текста се разбира, че на този етап това не се е случило. Публикации с подобно съдържание могат да бъдат открити в десетки руски медии. Материалът в „Комсомольская правда“, както и повечето други публикации по темата, цитират Телеграм канала на депутата от Върховната Рада Гео Лерос, който е вносител на жалбата срещу президента и членовете на екипа му.

От разпространената от украинския депутат информация се разбира, че не става дума за повдигане на обвинения в държавна измяна срещу президента, а за съдебно решение, задължаващо Държавното бюро за разследване (ДБР) да приеме и разгледа неговия сигнал, който първоначално е бил отхвърлен от разследващия орган. 

Гео Лерос е депутат, изключен от парламентарната група на партията на Володимир Зеленски, който не за пръв път отправя публични обвинения към бившите си съпартийци. Сигналът, за който се отнася решението на съда, е подаден от Лерос в края на април. 

Подобни сигнали за предполагаеми престъпления могат да бъдат подавани от всеки гражданин, потвърдиха за Factcheck.bg от украинската платформа за проферка на факти StopFake.org. Въз основа на съдържанието на сигнала разследващият орган решава дали има основание за образуване на досъдебно разследване и ако това е така, въвежда сигнала в съответната държавна база данни.

Според публикации на Гео Лерос в неговите канали в YouTube и Телеграм, както и в профила му във Фейсбук, на 15 май той е получил отговор от разследващото бюро, че службата не е открила основания за образуване на разследване по неговия сигнал. 

След отказа Лерос се обръща към съда, който се произнася на 30 май, че сигналът все пак трябва да бъде разгледан и регистристриран в държавната база данни. 

Според сигнала президентът и четирима членове на неговия екип са отговорни за назначаването на руски агенти в украинската служба за сигурност СБУ. Назначенията, за които става дума, са направени в годините преди войната. След началото на пълномащабната руска инвазия през 2022 г. Володимир Зеленски проведе чистка срещу руски агенти в службите за сигурност, като особено голям обществен отзвук получи ареста на бившия ръководител на СБУ за Кримска област Олег Кулинич. 

Именно случая Кулинич и свързаната с него мрежа от агенти визира сигналът от депутата Гео Лерос към институциите. Кулинич е назначен от Володимир Зеленски като ръководител на СБУ за Крим през 2020 г. Разследването срещу Кулинич разкри неговата принадлежност към руската служба за държавна сигурност ФСБ в миналото, както и връзките му с други активни руски агенти на руските служби в СБУ. 

За него беше разкрито че е имал предварителна информация за предстоящото руско нападение от територията на Крим, но умишлено я е скрил от украинските служби и е избягал в Киев, подготвяйки се за очакваното превземане на украинската столица от руската армия. 

Кулинич е обвиняван в принос за превземането на Херсон, където преди войната се намираше изнесеното седалище на украинската администрация за окупираната от Русия област Крим.

Проверено: 

Няма образувано наказателно дело срещу президента Володимир Зеленски за държавна измяна. Печорският районен съд в Киев действително е задължил Държавното бюро за разследване да разгледа сигнал от депутат за извършено от Зеленски престъпление и да образува досъдебно разследване по него. 

Обвиненията към президента са отправени от негов бивш съпартиец и се отнасят до назначения в украинските служби за сигурност отпреди войната.