Заради сечите – горските 3 месеца в неплатен отпуск

За да не се развалят пътищата и да се извършат проверки на сечите в Странджа от утре до 1 май

в неплатен отпуск излизат служителите на три горски стопанства – Малко Търново, Звездец и Граматиково. Това съобщи на пресконференция Пейчо Върбанов, директор на Югоизточно държавно предприятие. Брифингът бе свикан по повод на сигналите на кмета на Малко Търново Илиян Янчев, че се сече беозгледно в Странджа, камионите са претоварени и разбиват пътищата.

Върбанов изчисли набързо, че всяко от стопанствата добива по 1500 кубика месечно и че липсата им няма да се отрази пагубно на икономиката.

От утре ще бъде внесено и искане в Министерски съвет на износителите на дървесина да не им се възстановява ДДС-то, допълни Върбанов. 

До седмица по инициатива на депутата Румен Желев в Странджа ще пристигнат немски лесовъди. Те заедно с български специалисти ще посетят местата за които се твърди, че се сече безогледно за да видят на място ситуацията.

На пресконференцията страстите се разпалиха от присъстващите граждани от община Малко Търново. Те се оплакаха, че в Граматиково дървата са огрев са сухи или гъбясали от престоя им на влага. Хубавите се изнасяли за Турция, сигнализираха те.

„Ще сваля директора на Граматиково. Това е престъпление – да не се снабдят хората, да има сухи дърва за населението, а хубави за износ“, заяви Пейчо Върбанов.

“Хората сами пожелаха тези дърва. Сухите са по-евтини, а и бяха по-наблизо“, оправда се директорът на Горско стопанство Граматиково Данчо Костадинов.

На снимките

горе - Депутатът Румен Желев и директорът на Югоизточно държавно предприятие Пейчо Върбанов дадоха пресконференция

долу - Директорът на горско стопанство Граматиково Данчо Костадинов