Горски: Ало, код 1 за пожари в Странджа

Подготвя се схема за оповестяване при пожари в Странджа,

съобщи Венелин Радков, директор на Регионална дирекция по горите-Бургас. Това стана по време на заключителната конференция на трансграничния проект „Странджа/Йълдъз е планината без пожари”. 

Схемата за съобщаване ще бъде с кодове, а връзката между българските и турските горски ще е телефонна, тъй като заради различните честоти не може по радиостанция. „Например код 1 ще означава определен пожар и даден район. Не сме измислили точната схема, но ще е подобна на метеорологичната, където има жълт, оранжев и червен код“, обясни Радков.

Проектът се изпълнява по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Финансира се от Европейския съюз на 85% и има съфинансиране от България и Турция с 15% чрез принос от държавните бюджети. Стойността на проекта е 139 671 хил. евро.

На конференцията присъстваха зам.-директорът на дирекцията по горите – Истанбул – Решат Туач и горски от турска страна. Гост на срещата бе и турския консул в Бургас Ниази Акйол.

Истанбулската дирекция по горите разполага с 5 самолета, 2 хеликоптера, 49 противопожарни автомобили са гасене на огнената стихия в горите. В България техниката е на МВР, а не на горските.

Хеликоптер от Истанбул до границата с България може да пристигне за 35-40 минути, объсни Решат Туач.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови