Трофей на благороден елен от ДЛС Несебър – сред най-добрите на изложение

На 19 октомври 2018 г. се проведе изложение на ловни трофеи от благороден елен. Домакин бе Държавно ловно стопанство „Росица”. 

На събитието присъстваха заместник-министърът на МЗХГ Атанас Добрев, кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, директорът на СЦДП и домакин инж. Цветелин Миланов и доц. д-р Христо Михайлов, ръководител Катедра „Ловно стопанство“ в ЛТУ. 

Сред гостите бяха още директорът на Дирекция „Ловно стопанство“ в ИАГ Мирослав Джупаров, директорите на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов, на РДГ – В. Търново инж. Николай Николов, като и директори на държавни ловни и горски стопанства от няколко държавни предприятия. 

На изложението бяха показани над 40 трофея добити от 15 горски и ловни стопанства през месец септември 2018 г. Впечатление направи трофей добит на територията на ДЛС „Дунав”– 12,000 кг (224,65 точки по CIC) . Трофеят с най-висока оценка е добит в ДЛС „Паламара” - 232,16 точки по CIC (11,210 кг). ДЛС „Воден-Ири Хисар” показа трофей от най-възрастния елен на изложбата – 14 години.

Сред най-добрите се отличи и трофеят на ДЛС „Несебър”. Стопанството представи трофей на 11 годишен екземпляр с тегло 9,715 кг. (претеглен с горна челюст). Чрез метод по напречен срез на кътник за определяне на възрастта от годишните белези на зъбния цимент под микроскоп, еленът бе определен като 12 годишен. 

Той е отстрелян на 19 септември 2018 г. след емоционално издебване с лък. Държавната оценителна комисия му е отсъдила 216,26 точки по CIC и златен медал.

Гостите поздравиха домакините и участниците за всеотдайността и професионализма при стопанисването на благородния елен. Беше отчетен и стремежът на стопанствата и ловните водачи към повишаване на професионализма и ловната култура на служителите и ловците.

Ловните водачи споделиха критериите, по които е направен отстрела. По този начин направиха гостите не само съпричастни към ловния излет, но и споделиха с тях своя опит.