РДГ – Бургас разкри незаконна сеч в общинските гори на Малко Търново

Незаконна сеч е била извършена в общинските гори на Малко Търново, съобщи емблематичният лесовъд д-р Дико Патронов.

Комисия от Районната дирекция по горите - Бургас оглавявана от инж. Станимир Божанов - директор, в която участваха инж. Цвяткова - Директор на Природен парк "Странджа", инж. Кибаров - зам.-директор на ДГС М.Търново и експерти извърши проверка на сечището край разклона за местността Черногорово, за което сигнализираха граждани. 

Беше установено, че с решение на Община Малко Търново са изсечени неправомерно вековни дървета включително и с диаметър над 70-80 см /около 200 годишни/ по синурите на земеделски земи и малки горички върху скалисти терени около тях. 

Отсечени са габърови, церови, благунови кленови и др дърв. видове вкл. и вековни дървета от защитения странджански дъб /лъжник/ - рядък вид за европейската флора. 

Сечта е безсистемна, на големи площи, с което тотално се променя околната среда, без да се изпълняват целите за "почистване на земеделски земи".

Технологично сечта е извършена в нарушение на изискванията за дърводобива, като са прокарани и дълбоки коловози сред земеделските земи, които не са възстановени. Районната дирекция по горите ще извърши необходимите административни и наказателни действия.

Снимка: Дико Патронов