«Странджанската виагра» е запазена, местните ще я отглеждат

Форум на тема „Бизнес алтернативи в Странджа“, посветен на кримския чай, познат и като странджанската виагра, се проведе днес в Областна администрация Бургас. 

Целта на семинара е местните да могат да популяризират свойствата и да култивират тази всепризната билка.

„Ям на Митко меда и пия чая на Киро Проданов” - така откри форума областният управител Вълчо Чолаков. /Митко е Димитър Станчев, който е носител на наградата Най-добър млад пчелар за 2015 г./.

Киро Проданов, член на Инициативния комитет и автор на книгата „Чудодейната билка от Странджа” представи целите на форума и възможностите за развитие на бизнес инициативата. 

На срещата присъстваха кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, директорът на ПП „Странджа” инж. Румяна Цвяткова, популярният актьор Юрий Ангелов, Радостина Ценова от БФ „Биоразнообразие“, известният лесовъд д-р Дико Патронов, представители на страндански общини.

Бяха представени най-новите научни открития за уникалния странджански чай Sideritis syriaca и бяха обсъдени различни бизнес инициативи в Странджа за неговото култивиране, преработка и разпространение на продукти в различни форми на основата на доказаните му фармакологични свойства.

Находищата в Странджа са запазени, сега има възможност да се култивира този чай и местните да правят бизнес от него, заяви Дико Патронов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Текст и снимки: meduzata.com