Ловци скочиха срещу мерките за ограничаване на Африканската чума

Ловци от Бургас и Средец се обявиха против готвените рестриктивни мерки за ограничаване на Африканската чума по свинете. 

Те започнаха подписка за незабавно започване на групов лов по дивата свиня, за да се намали популацията ѝ.

„Мерките, които държавата взема за борбата срещу африканската чума са неадекватни и изолират голямо съсловие от този процес – около 130 хил. ловци. Това е неправилно при положение, че ако се говори за намаляване на популацията им, най-полезни са ловците, а не спецчастите“. 

Това съобщиха на пресконференция в Бургас Ангел Ангелов – председател на ловно-рибарското сдружение (ЛРС) „Средец“, представител на ЛРС „Орловец“ – Георги Манев и председателят на ЛРС „Лебед-Бургас“ Христо Тодоров. 

Повод за нея са указанията на министър Десислава Танева за извънредните мерки, които държавата е предприела за контрол на популациите на дивите свине заради откритите огнища на африканска чума.

Ловците определиха финансовият стимул от 50 лв., който обещава държавата за отстреляно прасе, като смешен.

В други държави, чумата е оставена сама да отшуми, загинали са между 30 и 50% от свинете, но останалите са развили имунитет, заяви Ангел Ангелов.

„Ние ще сезираме министъра на земеделието. Тези мерки са грубо казано смешни. Горе кой разбира от лов? Има цели отдели, но явно никой не се допитва до никого. В сблъсък се поставят два сектора – от една страна животновъдството, а от друга всички ловци“, допълни Георги Манев.

Текст и снимка: meduzata.com