Патронов: Нов вредител унищожава горите на Странджа

Нов вредител унищожава горите на Странджа, алармира известният лесовъд и бивщ директор на РДГ – Бургас д-р Дико Патронов.

За трета година листата на дърветата изсъхват рано и опадват. Латинското име на насекомото е Corythucha arcuata и е нападнало освен дъбовете и бука, както и други широколистни. В скоро време ще обхване цяла Странджа.

Ето какво обясни Дико Патронов:

"Тази година шумата на гората много рано изсъхна!" - споделят хората от Вътрешна Странджа. Така е, листата на дърветата в Малкотърновския и в Звездецкия район са кафяви още от август. За трета година това явление обхвана целия район от Митницата край Малко Търново, до района на Босна. 

По протежение на международния път и край него в дълбочина горската растителност е нападната от един нов вредител Corythucha arcuata. Това е американско насекомо, което е описано за Европа през 2003 г. - и се е разпостранило в южните части вкл. цяла Турция. 

Доказано е, че навлиза по главните пътища, вероятно с транспорта - така е описано и в България за първи път през 2013 година около магистрала Марица. Този вредител се очертава да бъде много агресивен и сигурно в скоро време ще обхване цяла Странджа. 

Практически се среща по всички широколистни дървесни видове и унищожавайки хлорофила прави листата кафяви. С това отражението върху растителността ще бъде в намаляване на продуктивността и здравословното състояние на гората. 

По съобщения на някои автори ще се отрази негативно на пчеларството! Пораженията върху гората около международния път за Турция трябва да ни стресне и да се извършат необходимите обследвания и мерки за защита.

Снимка: Дико Патронов