Патронов: Три години няма виновни за най-голямата бракониерска сеч в Странджа

Няма доказани виновни за най-голямата бракониерска сеч в района на горско стопанство Малко Търново, а вече изминаха три години от разкриването й.

Това алармира известният лесовъд и бивш дирактор на РДГ Бургас д-р Дико Патронов. 

Изсечени са над 4000 куб.м дървесина, а половината от тях са извозени с документи.

Ето какво заяви Патронов:

Изминаха три години откакто Районна дирекция по горите - Бургас и от Дирекция Природен парк Странджа - МалкоТърново разкри най-голямото бракониерско сечище в района на горско стопанство Малко Търново в частна, общинска и държавна гора! 

И все още няма доказани виновни за това деяние! През това време се смениха трима ръководители на Агенцията по горите - София, трима директори на Дирекция по горите - Бургас и трима директори на Природен парк Странджа! 

И нито един от предприятието - стопанисващ и охраняващ гората! 

Живеем в държава в която за три години разследващите органи и прокуратурата не можаха да идентифицират отсеклите над 4000 /четири хиляди/ куб.м. дървесина и половината я извозили с документи! 

Документираното от РДГ Бургас нарушение е толкова голямо, че отсечената дървесина се равнява на двумесечния дърводобив на едно странджанско горско стопанство и е равна на иззетата при нарушения в горите дървесина в България за цяла една година!!! 

Част от разследваните за голямата сеч заемаха "някакви" държавни длъжности, други се мяркат в листите на една от партиите за следващите местни избори! 

Сага, достойна за перото на лесничея-писател Хайтов /Бог да го прости/ и за сетен път доказваща, че авторитетът на горската служба се издига с разкриването на големите нарушения на Закона за горите, а не на кокошкарските кражби! Дали Агенцията по горите - София и Прокуратурата си спомнят вече за тази поголовна сеч?!

Снимка: Дико Патронов