Ваксинират срещу бяс хищниците в Бургаско 

Oрална ваксина ще спасява от бяс дивите животни в страната.  

Област Бургас е едно от местата в което специалистите ще приложат ваксината. Българска агенция по безопасност на храните започва да я прилага в 50 километровата ваксинална зона по северната, западната и южната ни сухопътна граница. 

Това ще стане със самолети които ще разпръснат над един милион примамки от въздуха. Кампанията започва от Балчик на 29 октомври. Тя няма засегне населените места и водоемите в страната. 

Ваксините - примамки са с формата на кубче, имат специфична миризма, която привлича хищните животни. 25 примамки се изхвърлят на един квадратен километър, а самолетите ще ги пускат от височина 150 метра. 

Дейностите на БАБХ ще продължат 15 дни в зависимост от атмосферните условия. 

Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите София, Перник, Смолян, Кърджали, Кюстендил, Добрич, Хасково, Силистра, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Видин, Ямбол, Бургас, Стара Загора, Шумен, Пловдив, Разград, Русе, Велико Търново, Враца и Плевен. 

В София град ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени хора. Това ще става близо до кварталите в подножието на Витоша.