Ето как да се сдобиете с жива елха за Коледа

Отново наближава Коледа. Настроението е празнично. Време е да помислим за нашите коледни елхи.

От "Зелена Странджа" провокират с поредното нестандартно предложение, от което всички ще имат полза.

Ако сте решили за Коледа да украсите живо дърво, което да засадите след празниците, продължете да четете!

Наистина, тази практика става все по-популярна и носи удовлетворение на хиляди хора, че не са си изхарчили парите за временна украса, а са дали живот на едно дърво, което ще расте и ще радва още много други в продължение на десетки години.

Идеята е чудесна, но веднага възникват няколко въпроса, които за редица хора са трудни за разрешаване:

- ОТ КЪДЕ ДА КУПЯ ЖИВО КОЛЕДНО ДЪРВО?

- КАК ДА ГО ТРАНСПОРТИРАМ ДО ВКЪЩИ?

- КАК ДА ГО ОПАЗЯ ЖИВО?

- КЪДЕ ДА ГО ЗАСАДЯ СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ?

Освен това практиката показва, че много малък процент от засадените живи коледни елхи оцеляват. Причините за това са много и започват от техния произход - някои са внос от далечни страни и не са аклиматизирани за нашите условия, не са правилно извадени и с достатъчно почва около корените, повредени са при транспортирането, не са полагани адекватни грижи като за живо растение при престоя им у дома, не са засадени правилно и най-вече - не се полагат грижи след засаждането им на открито.

От "Зелена Странджа" са готови да споделим своя професионален опит, за да има повече ЖИВИ коледни дръвчета.

Комплексното предложение включва:

- Професионално изваждане на красиво коледно дърво с височина до 1 метър от подходящ вид - Атласки кедър или Обикновен смърч от горски разсадник в района на Бургас;

- Опаковане на кореновата бала и поставяне в подходящ съд;

- Транспорт до адрес на територията на град Бургас;

- Професионални съвети за отглеждане на дървото по време на празниците;

- Транспорт на дървото от адрес до съгласувано с Общината място за засаждане в град Бургас;

- Засаждане на коледните елхи по време на съвместна доброволческа акция след празниците - "ПОСАДИ И ОТГЛЕДАЙ КОЛЕДНО ДЪРВО" .

Запишете се в кампанията като попълните формуляра към това събитие в сайта (формулярите ни принципно са за походи, не обръщайте внимание на това).

http://www.zelenastrandja.com/cat_podrobno.php?id=245&main_category_id=5&category_id=0   

Освен данни за контакт, в полето за допълнителна информация напишете какъв вид дърво желаете - кедър или смърч, както и адреса, на който трябва да доставим елхата.

Цената, която трябва да заплатите за 1 дърво е 35 лв. Плащането може да стане лично - на Владимир Димитров (тел. 0888830066), по време на поход на Зелена Странджа в почивните дни или по банков път по сметката на Сдружение Зелена Странджа - IBAN: BG78RZBB91551002812216, като за основание напишете името си и "Жива елха".

Изваждането на дръвчетата и доставката ще стане от разсадника на Горско стопанство - Бургас в лесопарк Росенец на 3 декември. Ако сте свободни, може да дойдете и лично да си изберете елха. При неблагоприятни метеорологични условия и при по-голям интерес бъде определена друга дата за изваждане.