Лесовъди от Къркларели издирват и опазват вековни дървета в Странджа

Една от основните цели и принципи на работа на екологичния съвет на Общинския съвет на Къркларели е да защитава, разкрива, популяризира и регистрира

природни богатства и да ги пази за бъдещите поколения.

В резултат на всеотдайните усилия на Работна група за опазване на природните и културните ценности, в която членуват доброволци, са подадени заявления за регистрация на вековни дървета до Съвета за защита на природните богатства и Съвета за защита на културните ценности за регистрация.

Монументалните дървета имат голямо значение по отношение на тяхното природно и културно наследство. Тези растения, които обединяват поколения, предават ценна информация за бъдещето по отношение на ботаниката, историята, традицията и легендите.

Определяне и номериране на дърветата с монументална стойност в Регионалната комисия за опазване на природното наследство в Одрин внесе въпроса за регистрацията на дървесната общност Ğağlayık в провинция Къркларели, оценката на вековния дъб Istranca в провинция Къркларели, област Демиркьой, град Игнеда. 

Броят на монументалните дървета в Турция ще се увеличи с добавянето на монументални дървета, които чакат или все още не са идентифицирани по време на фазата на регистрация.

Това се случва благодарение на Работната група по опазване на околната среда и Работната група за опазване на природното и културното наследство в град Къркларели, доброволци и институции, организации и учени в платформата „Тракия“ за защитата на природните и културните ценности на нашия регион за следващото поколение.