ДЛС Несебър с мерки за опазването на 16 застрашени вида птици

Международният ден на птиците 1 април се празнува по целия свят от 1906 г. 

България е една от страните с Европа с най-голямо птиче разнообразие. 70% от всички видове птици в Европа могат да се видят и у нас – 409 вида. 

14 от тях са световно застрашени. От 38 вида грабливи птици, които населяват Европа, 36 се срещат у нас. 

Над българското Черноморско крайбрежие минава вторият по значимост миграционен път в Европа – Виа Понтика, през който ежегодно прелитат милиони птици на път към Африка и обратно. 

На нашето Черноморие  се намира защитената местност „Пода“, която е мястото с най-много птици на квадратен километър – 269 вида на 1 кв. км. И всеки може да го посети и да се докосне до вълнуващия свят на птиците в Природозащитния център „Пода“ край Бургас.

Птиците на Държавно ловно стопанство „Несебър“

На територията на ДЛС „Несебър“ обявени по Директива 79/409/ЕЕС от 2 април 1979 година, за опазването на дивите птици (наричана за кратко Директива за птиците) са идентифицирани две зони – защитена зона “Емине” и защитена зона “Камчийска планина”.

ЗЗ „Емине“ е с код BG0002043 и обхваща територии с площ 66750.52 хектара.

Защитена зона „Камчийска планина е с код BG0002044 и обхваща територии с площ 88897.23 хектара. В тези територии, едни от най-ценните ни видове, които се срещат са:

Черен щъркел (Ciconia nigra L.)

Застрашен вид, включен в Червената книга на България, том 2 Животни, природозащитен статус „уязвим“.

Горски бекас (Scolopax rusticola L.)

Рядък вид, включен в Червената книга на България, том 2. Животни, природозащитен статус „застрашен вид“.

Малък креслив орел (Aquila pomarina)

Включен е в Приложение 1 на Директивата за птиците и в Червената книга на България, том 2. Животни, природозащитен статус „уязвим“.

Орел змияр (Circaetus gallicus)

Рядък вид, включен в Приложение 1 на Директивата за птиците на ЕС и в Червената книга на България, том 2. Животни, природозащитен статус „уязвим“.

Черна каня (Milvus migrans)

Рядък вид, включен в Приложение 1 на Директивата за птиците на ЕС и в Червената книга на България, том 2. Животни, природозащитен статус „уязвим“.

Малък орел (Hieraetus pennatus)

Застрашен вид у нас и в Европа, включен в Приложение 1 на Директивата за птиците на ЕС и в Червената книга на България, том 2. Животни, природозащитен статус „уязвим“.

Южен белогръб кълвач (Dendrocopos leucotos lilfordi)

Застрашен от изчезване в световен мащаб подвид, включен в Червената книга на България, том 2. Животни, природозащитен статус „застрашен вид“.

Сив кълвач (Picus canus)

Рядък и бързо намаляващ вид у нас, включен в Приложение 1 на Директивата за птиците на ЕС, включен в Червена книга на България, том 2 Животни, природозащитен статус „застрашен вид“.

Черен кълвач (Dryocopus martius)

Рядък вид, включен в Червена книга на България, том 2, Животни, природозащитен статус „уязвим“.

Среден пъстър кълвач (Dendrocopos medius)

Рядък и бързо намаляващ вид у нас, включен в Приложение 1 на Директивата за птиците на ЕС.

Осояд (Pernis apivorus)

Застрашен вид, включен в Червена книга на България, том 2, Животни, природозащитен статус „уязвим“.

Голям ястреб (Accipiter gentilis)

Рядък вид, включен в Червената книга на България, том 2, Животни, природозащитен статус „застрашен вид“.

Малък ястреб (Accipiter nisus)

Включен в Червената книга на България,том 2, Животни, (Големански, В. и др. (ред.) 2015), природозащитен статус „застрашен вид“.

Сокол орко (Falco subbuteo)

Вид включен в Червената книга на България, том 2, Животни, (Големански, В. и др. (ред.) 2015), природозащитен статус „уязвим“.

Бухал (Вubo bubo L.)

Застрашен вид, включен в Червената книга на България, том 2, Животни, природозащитен статус „застрашен вид“ и в Приложение 1 на Директивата за птиците на ЕС.

Полубеловрата мухоловка (Ficedula semitorquata)

Рядък вид, включен в Приложение 1 на Директивата за птиците на ЕС и в Червена книга на България, том 2 Животни, природозащитен статус „уязвим“.

За защита на тези и всички останали видове, служителите на Държавно ловно стопанство „Несебър“ са изготвили доклад за гори с висока консервационна стойност. 

В него са посочени заплахи, мерки за опазването и начин на стопанисване на всеки един вид животно, растение, местообитание.

ВСИЧКИ ЗАСТРАШЕНИ ПТИЦИ НА ДЛС НЕСЕБЪР ВИЖТЕ ТУК!