С дронове и сирени предотвратяват пожари в Странджа по трансграничен проект

Система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия в българската част на Странджа – на територията на градовете Царево, Ахтопол и село Лозенец предстои да бъде изградена

по стартиралия проект „Европейският подход за предотвратяване на пожари в трансграничния регион – предотвратяване на пожари”, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП „България – Турция” 2014 – 2020 г. 

Системата ще включва няколко сирени, част от които ще са на територията на Царево, Ахтопол и в с. Лозенец, и с тях ще се надгради националната система за оповестяване на населението, обясни водещия партньор в трансграничния проект – Младен Петров - директор на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ към МВР. 

По думите му „сирените се ползват за превенция при наближаване на огъня към населените места. С тях ще се направят няколко тренировки и при необходимост с различни сигнали, населението ще бъде оповестено в случай на опасност”.

Подобна система за наблюдение на горските пожари ще бъде изградена в турската част на Странджа - общините Визе, Къркларели и Демиркой. Представителят на турската страна – партньор по проекта - Ердан Шахан, зам.-директор на регионалната дирекция по горите в Истанбул заяви, че „горите, разположени в област Къркларели /турската част на Странджа/, ще бъдат наблюдавани, чрез система от дронове. За това по проекта във връзка с наблюдението на горите са закупени две мобилни средства“. 

Шахан обясни, че продължителността на проекта е 19 месеца, като общата му стойност е 581 524.57 евро. Според него проекта цели увеличаване на интервенциите в областта на превенцията и управление на риска, както и укрепване на капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Това от своя страна ще доведе до засилване на териториалното сближаване в Европа, заключи Ердан Шахан.

Участниците в проекта бяха поздравени от заместник областния управител на Бургаска област Владимир Крумов, който за пореден път изтъкна важността от създаването на единна система за мониторинг на горските пожари в Странджа, без планината да се дели на българска и турска. 

Крумов припомни последните случаи на горски пожари, датиращи от миналия месец, когато в огъня  се хвърлиха не само огнеборци и горски служители, но и много доброволци, отчитащи рисковете от разпространяване на пожара и прехвърлянето му през границата. Заместник областния управител наблегна на факта, че по трансграничния проект двете страни ще наблюдават за аналогични рискове за околната среда. 

Съвместната работа ще повиши и нивото на местния капацитет и експертиза за управление на

риска. Български и турска страна ще си сътрудничат, а дейността им ще бъде насочена към управлението на горските ресурси и защита на населението. „Реализацията на този проект е много важна за нашия регион. Един от най-пожароопасните райони в България е точно Бургаска област. Странджа е обща планина, което значи, че и отговорността за нейното опазване е обща – българска и турска“, каза в заключение Владимир Крумов, като пожела на участниците здраве, успех и упоритост.