Търсят се стари снимки и истории от Странджа

През изминаващата 2020 г. и предстоящата 2021 г. отбелязваме една забележителна годишнина – 100-годишнината от времето на първите организирани усилия за проучване на природата на Странджа. 

Един от първите изследователи, споделя Делчо Илчев, който „особено настойчиво и изчерпателно е проучил флората на българския Странджански край е младия ботаник Борис Стефанов, който от 1920 г. насам четири пъти посещава тези места в различни месеци на пролетта и лятото. 

Резултатите от няколкогодишните флористични проучвания са публикувани в няколко статии. На първо място специалната работа на Борис Стефанов под заглавие „Горските формации на Северна Странджа“. Това е първото системно проучване върху растителността и фитогеографията на Странджа планина. 

Обръщайки поглед назад ние си спомняме и думите на Делчо Илчев в 1924 г., че „ако в природонаучно отношение Странджа не е била изследвана, то в етнографско и битово отношение, благодарение на някои старинни обряди и обичаи, какъвто е нестинарството, този край е обърнал внимание много по-рано…“.

По повод на тази достолепна и впечатляваща годишнина дирекцията на ПП „Странджа“ се обръща към вас, приятели – с молба – ако имате стари снимки или истории свързани с научни и проучвателни дейности на територията на Странджа да ни ги изпратите на адрес:

гр. Малко Търново, ул. „Янко Маслинков“ 1, ДПП „Странджа“

За 100-годишнината

или на ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

С тях ще бъде подготвено книжно тяло, с което да отбележим юбилея. Със снимките ще бъдат ползвани за организирането на изложба по достолепния повод.