Проверки показват, че няма нарушения при сечите в ЛС Граматиково 

Инж. Кондузов, зам.-директор на ЮИДП-Сливен: Колегите от Горско стопанство Граматиково са очернени, пресирани и мачкани

Проверки показват, че сечите, извършени на територията на Ловно стопанство Граматиково не са в нарушение. Това заяви днес пред meduzata.com инж. Андон Кондузов, зам.-директор на Югоизточно държавно предприятие – Сливен.

Проверките са направени във връзка с масирани сигнали за сечи на вековни гори, извършени по неправомерен начин и не по правилата.

Последния месец горските са били подложени на интензивен натиск.

„Все още не ми е ясно защо са подадени тези сигнали за ЛС Граматиково.

Това започна от разпространена информация в интернет, най-вече в групи във фейсбук, че там се водят „лоши“ сечи /така ги ги наречем/“, коментира инж. Кондузов.

Направени са вече редица проверки от всички контролни органи, от всички ведимства, които могат да ги извършват – ИАГ, РДГ-Бургас, ЮИДП-Сливен.

„Категорично мога да кажа, че резултатите от проверките не показват, че има някакви нарушения.

За себе си нямам отговор на въпроса защо излезе тази информация – дали е целенасочена или пък хората, които я изнесоха не са били запознати.

Неприятно съм изненадан, че едно стопанство, един колектив са очернени по този начин“, допълни инж. Кондузов.

„И здраво оплюти преди произнасяне на присъдата. И никой не казва, че проверките не са показали нищо“, допълни инж. Румен Желев, главен експерт в ЮИДП-Сливен. 

Той уточни, че на подобна масирана проверка са били подложени и колегите им в държавното горско стопанство на Карнобат. Там също няма открити нарушения. 

„Но това не пречи да те залеят с помия. Проблемът е, че когато са те заляли ти не можеш да вършиш никаква друга работа. Първо трябва да се изчистиш, да изчистиш името си и другата ти работа в този момент изостава“, коментира Румен Желев.

Той допълни, че Странджа е едно от местата, на които най-регламентирано и щадящо се извършва сечта.

„Ще се опитаме да внесем още светлина и яснота. Ще направим една среща с независими специалисти – от Лесотехническия университет,  от сертифициращите органи, НПО-та, за да защитим по някакъв начин колегите, защото те съветсно изпълняват задълженията си, а са пресирани и мачкани“, допълни зам.-директорът на ЮИДП-Сливен инж. Кондузов.

Текст и снимкa: meduzata.com