Ето как се отглеждат «дърветата на бъдещето» в Странджа /снимки, видео/

Специализирано обучение по Заарландски метод на отглеждане на горите се провежда на територията на ДГС Кости и ДЛС Граматиково на 3 и 4 август, което ще продължи и утре.

Участват служители на ЮИДП – Сливен и СИДП – Шумен. Обучението се води от управителя на фирмата изпълнител „Би енд Би Партнърс“ ООД инж. Мартин Борисов.

По Заарландски метод се отглеждат т.нар „дървета на бъдещето“. Маркираните са в близост до резервата Силкосия. 

Освен елитни букови екземпляри, които се отглеждат за дървесина, са маркирани и скоруша, брекина и други дървета, които се оставят с цели биоразнообразие на местната флора и фауна.

При обикновеното отглеждане на горите се маркират дърветата, които ще се секат, докато тук е обратното – макират се тези, които ще се отглеждат.

За да се развие добре короната трябва да се отстранят близките конкурентни дървета. Когато растенията са млади, те се премахват с безшумни уреди, за да не смущават гнездещите птици и дивеча. Това става на всеки 4-5 години, обясни инж. Борисов.

На конкурентното дърво се премахва част от кората и ликото. Така в рамките на три-четири години то само ще изсъхне. По този начин не се унищожават гнезда на птици, а природата свършва останалата част от работата. 

Когато конкурентните дървета са на подходяща възраст, те се отсичат, а дървесината се използва.

На същото това място е извършена сеч през 1976 г. и ново залесяване през 1977 г. През 1995 г. е била проведена отгледна сеч – прочистка.

Заарландският метод се прилага от 2008 г., когато са маркирани 95 дървета. В момента те са на около 40-50-годишна възраст и са на най-малко разстояние едно от друго 15-20 метра.

Заарландски метод в рамките на проект, финансиран от ЕС, LIFE 18/NAT/BG/001051 „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“. Добивът на дървесина е съгласно изпълнение на договор между ЮИДП и фирма „Би енд Би партнерс“ ООД и обхваща територии на ДГС „Звездец“, ДГС „Кости“, ДГС „Малко Търново“, ДЛС „Граматиково“. 

Една от дългосрочните задачи, които са заложени като резултат от изпълнението на този договор цели дългосрочното опазване на гнездящата популация на малкия креслив орел, част от чиито естествени местообитания са в районите на югоизточна Странджа планина. Заарландският метод като иновативна лесовъдска практика за отглеждане на висококачествена дървесина, вече успешно се прилага на територията на ЮИДП върху 1275 дка гори. 

При него се осъществява баланс между производителните и защитните функции на горите и се залага на индивидуалния подход за отглеждане на всяко дърво. Горите на Странджа планина, върху които се прилага тази лесовъдска практика са съставени от широколистни видове – главно бук и дъб. 

ЧЕТЕТЕ ИНТЕРВЮ С ИНЖ. МАРТИН БОРИСОВ!

ЕТО ОЩЕ ПО ТЕМАТА ОТ 2016 Г.!

Текст, снимки и видео: meduzata.com