Вносна дървеница нападна Странджа, гората стана кафява /снимки, видео/

Опасен вредител с красивото име - дъбова дантелена дървеница /Corythucha arcuata/ е нападнал масово горите на Странджа.

Това съобщи доц. д-р Здравко Сталев, главен експерт в отдел „Научна и развойна дейност” на Югоизточно държавно предприятие /ЮИДП ДП/-Сливен.

Видът произхожда от Северна Америка, обясни доц. Сталев, който на терен показа пред журналисти засегнатите площи в района на с. Индже войвода и Звездец. Дъбовата "коритуха" обаче е обхванала в по-голяма или по-малка степен всички дъбови гори на Странджа и част от буковите. 

Вместо да са свежи и тъмнозелени насажденията са кафяви.

Най-силните нападения в момента са в Малко Търново, Звездец, Кости, Граматиково и Царево. Цяла вътрешна Странджа е поразена.

За първи път в Европа "коритухата" е установена в горите на Италия през 2000 година, а в България – през 2012 г.

Според доц. Сталев насекомите са навлезли у нас от Турция, тъй болни дървета са били забелязани първо на територията на Държавно горско стопанство - Малко Търново.

Дъбовата дървеница изсмуква соковете на листата, съдържащи хлорофил, което води до рязко намаляване на фотосинтезата, дори спиране и невъзможност за натрупване на листна маса, обясни специалистът.

„Вредителят се развива в три стадия - яйце, нимфа и имаго /за разлика от другите насекоми, които са в четири фази – яйце, ларва, какавида и имаго/, като започва развитието си през април. Годишно може да има 3, дори 4 поколения. 

Създават се условия за влошаване на здравословното състояние на самото дърво. Когато процесът се повтори в продължение на 3-4 години, има опасност за цели екосистеми. Прави ми впечатление, че миналата година състоянието на дърветата бе доста по-добро от сега. Прогнозирам, че пикът ще е или през 2022, или през 2023 година”, разказа доц. Сталев.

Обхванатите от вредителя дървета отслабват и стават податливи за нападения от други гъбни или насекомни вредители. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Текст, снимки и видео: meduzata.com