Инж. Димчо Радев, директор на ЮИДП: Ловът е туризъм, който изисква условия, за да носи приходи

 

Природните ресурси, географското разнообразие и климатът създават чудесни условия за дивечовото разнообразие на територията на Югоизточно държавно предприятие – Сливен.

Ловните туристи тук могат да отстрелват сърна, благороден елен, елен лопатар, муфлон, заек, дива свиня. Има изобилие и от пернат дивеч - яребици, фазани, гъски, горски бекаси, пъдпъдъци, гургулици, диви патици. 

В състава на предприятието влизат 32 териториални поделения, от които 5 Държавни ловни стопанства. 

България през 80-те години е една от водещите ловни дестинации в Европа и в света.

Сега обаче много експерти твърдят, че ловният туризъм няма как да е на печалба.

Дали това е така? С този въпрос от meduzata.com се обърнахме към инж. Димчо Радев, директор на Югоизточно държавно предприятие – Сливен.

***

- Г-н Радев, виждате ли бъдеще в ловния туризъм?

- В ловната ни дейност, мога да кажа, че не сме достигнали до едно основно разбиране – че това е туризъм, който може носи приходи и то доста добри. Моята цел е всеки един директор на стопанство да разбере, че тази дейност като туризъм носи ред положителни дивиденти преди да се случи това стряскащо за обществото убийство на дивеч.

Ловният туризъм изисква определени условия, за които туристите трябва да заплащат, ако искаме да сме на световно ниво.

Ловът е завършващата фаза, върхът на пирамидата на една цялостна дейност и тя се гради години наред.

България през 80-те години беше една от водещите ловни дестинации в Европа и в света. Ние имахме много капитални трофеи и това привличаше ловци. За жалост, сега не е точно така.

- Защо се случи това? Как загубихме привлекателността си като ловна дестинация?

- Във всяко населено място в България могат да се видят разрушени и опустели сгради на предприятия. Същото се случи и с ловния туризъм.

Важно е да се създадат условия. Ние имаме бази във всички структури, които трябва да се възстановят. Това е една дългосрочна инвестиционна програма, която да създаде условия тези бази да се отворят в туристическо отношение - за любители на планина, орнито- и фото- туристи.

Изобщо, да се търсят всякакви възможности за туризъм, не само за лов.

- Ще може ли по европейски проекти да се възстановят тези бази?

- За жалост, държавните структури няма как да участва по проекти с европейски средства, трудно е. Но това не е единствения начин за развитие. Както казах, това е една от основните ми цели като директор и ще търсим всякакви варианти ловът в България да се възобнови.

Убеден съм, че на територията на Югоизточно държавно предприятие условията и потенциала за успешно развитие на ловния отрасъл са на лице и стъпка по стъпка нещата ще се случат.

Разговора води Ирина Генова

Снимка: meduzata.com