Дунчев: Държавната агенция по горите ще е с ранг на министерство

Държавните горски предприятия остават към МЗХГ. Те стопанисват 75 на сто от всички държавни български гори

"Имаме съдбовен момент с безпрецедентен шанс българската гора да бъде защитена, кражбите и схемите да бъдат спрени", каза пред БНР инж. Александър Дунчев, депутат от "Продължаваме промяната" и бивш директор на ИАГ за изваждането на Агенцията по горите от Министерство на земеделието към МС.

"Така ще се спре с корупционните схеми и политиканстването и всеки го виждаше досега, че не лесовъдът определя правилата в гората, а политици, кметове, областни, силни фирми и това сега ще може да се промени.

Тази стъпка се подкрепя от четирите политически партии в управлението. Така че имаме политическо решение по темата за съдбата на българските гори.

Досега Агенцията е зависима от земеделско лоби в министерството, а специалистите в тази област години наред бяха държани на ниски заплати и най-добрите от тях избягаха, няма един лев за капиталови разходи...", посочи още Дунчев.

"Държавната агенция по горите ще решава политиката в горите, контролът в горите и това я прави с ранг на министерство, а заплатите на инспекторите ще се вдигнат с 20 на сто", каза още инж. Дунчев.

Държавните горски предприятия остават към МЗХГ. Те стопанисват 75 на сто от всички държавни български гори:

"Те остават за известно време към министъра на земеделието. За да се реши дали те ще имат предимно търговски характер или ще се управляват с оглед публичните функции на горите", поясни още Дунчев.