Бившият директор на агенцията по горите показа далавера за милиони

Депутатът от "Продължаваме промяната" и бивш директор на Агенцията по горите Александър Дунчев сигнализира за разлики между 5 и 10 кубика в декларираната и реално превозваната от камиони дървесина, добита от общински гори.

Така според него държавата губи около 400 лева от всеки курс и Дунчев е подал сигнал до оглавяваната през миналата година от него агенция.

"Тир след тир, ден след ден. От тази гора 100 куб.м, от другата гора - 100 куб.м, и за година сигурно стават 1 милион куб.м откраднати. И никой ни видял, ни чул, ни разбрал - и горски, и инспектори, и фирми получатели. Подадох сигнал до Изпълнителната агенция по горите, разбира се, веднага. 

Но сега, разбирате ли защо е такъв неистов интересът на партиите към горите - слагаш послушни партийни функционери на ключовите места, държиш инспекторите на смешни заплати и край - няма кой и един тир да ти провери. Далавера за милиони! Най-важно е да направим всичко възможно да спрем политизацията в горите и да защитим почтените лесовъди и горски инспектори, доколкото са останали", коментира Дунчев.

В края на януари пред БНР Дунчев заяви, че държавата губи от два до три пъти от пазарната цена на дървесината заради корупционни практики.

"Парите, които се правят от горско стопанство в България, са около 500 млн. лева. Интерес са и дървата за огрев. Законът изисква общините да отговарят за процеса по снабдяване с дърва за огрев на местното население, но това го правят държавните горски стопанства, т.е. схемата се разширява, въвличат се вътре и горски служители, а това създава възможност за кадруване на кметовете в горските стопанства. Под натиска на кметове кръгът от фирми, които получават достъп до дървесината, се затваря до степен, че държавата губи два до три пъти от пазарната цена на дървесината", каза тогава Дунчев.

Дунчев е най-вероятната кандидатура за директор на Агенцията по горите, когато тя излезе от структурата на Министерството на земеделието и е на подчинение на премиера. Такава принципна договорка, подлежаща на допълнителни уточнения, имаше по време на преговорите за правителство, но оттогава развитие няма. 

Дунчев неведнъж е коментирал, че през годините агенцията е била зависима от земеделското лоби в министерството, а според него промяната за агенцията е безпрецедентен шанс българската гора да бъде защитена, кражбите и схемите да бъдат спрени.

Междувременно през тази седмица министрите на БСП Корнелия Нинова и Иван Иванов съобщиха, че започват да работят 17 склада в държавните горски стопанства и в държавните ловни стопанства, като се очаква те да станат 56 и да продават дърва за огрев без посредници и на цената на добиване на дървесината.