ЮИДП-Сливен остро осъжда убийството на 4-те лешояди

Както вече meduzata.com съобщи - четири черни лешояди са били открити отровени край с.Тича, община Котел.

Сред тях е и първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се приемаше като изчезнал в Червената книга. 

След получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, служители от Фонд за дивата флора и фауна са открили в района на ДГС Тича труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде вероятно е кучетата да са били отровени, труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.

ЮИДП - Сливен, Окръжна прокуратура Сливен, РИОСВ Стара Загора и БАБХ Сливен предприемат законово предвидените действия съобразно своите компетенции, а Районно управление на МВР Котел е образувало предварително разследване по случая.

Югоизточно държавно предприятие - Сливен категорично се обявява срещу човешката безотговорност към  животните и остро осъжда всяка проява на умишлени жестокост и агресия към тях. 

Това е трагично за българската природозащита събитие. Отровите за един миг погубват безценни животни и труда на толкова много хора в България и чужбина, отдали се на идеята за възстановяването на вида.